top of page
  • Writer's pictureElisabeth Relander

Kunsten å se seg selv i speilet og gi f*** på ordentlig

Hva innebærer det å gi f***? Hvordan gjør du det egentlig, uten at det koster deg all dopaminforekomsten i hodet og muligens din karriere?Da må du først forstå hvorfor du ikke gir faen.

Du bryr deg nemlig om hva andre tenker om deg. Det er det gode grunner til. Som flokkdyr er hjernen vår programmert til å analysere omgivelsene, slik at vi alltid vet hvilken hierarkisk plassering vi har i en gruppe.

Sitter du i toppsjiktet og må forsvare din posisjon? Er du et sted på midten, vil du kanskje opp og frem. Mens om du er på bunnen, forsøker du å unngå å bli tråkket på og vil helst være usynlig. Grovt sett. Det følger flere priviliegier jo høyere opp i hierarkiet du er, (men ofte mer ansvar) men misforstår man hvor man hører hjemme kan få konsekvenser.


Kongelige er samfunnet gjengs enige om, at befinner seg høyt i hierarkiet. Derfor fikk til eksempel Prinsesse Diana svært mye kudos for sitt hjelpearbeid, fordi hun etter datidens standard "ikke hadde behøvd".


Hvem er det som havner på toppen? Svaret er at det ikke nødvendigvis er de beste i blant oss, men de som greier å få andre til å tro at de er det. En studie gjort blant studenter ved et college i USA beviste dette svært tydelig. Først fikk alle i oppgave å rangere etter viktighetsgrad hvilke objekter de ville tatt med seg for å overleve i en ørken. Skal salttablettene over solbrillene osv. Deretter ble de delt inn i grupper, hvor de så skulle velge en leder til å lede dem gjennom en hypotetisk ørkenvandring. På tross av at resultatene fra forrige test var synlige for alle, ble i i 45% av tilfellene ikke de med best score valgt til å lede. I stedet valgte man de mest attraktive, som var mest taleføre og som utstrålte trygghet. Det viste seg raskt at slike kvaliteter er null verdt i en ørken.


Hva har dette med å gi faen å gjøre?

Du vil stort sett etterstrebe å beholde din plass eller stige i gradene, noe som innebærer å ha full kåll på hvordan du oppfattes av andre og fylle din forventede rolle. Om dette er i overenstemmelse med den du egentlig er, eller føler at du er kommer i annen rekke. Derfor er det ofte visse avvik (for å si det veldig vitenskapelig), mellom hvem du er sammen med andre og hva du gjør når du er alene.

Derfor kan du i blant føle at du må ha pause fra folk eller at du lever et slags dobbeltliv, som kan oppleves ganske slitsomt. Spesielt hvis rollen du presenterer for verden, enten det er at du er en stille og pliktoppfyllende pike, eller en tøff type som kan alt (beklager de generiske kjønnsrollene), ligger langt fra ditt indre.


Det kan gi en sterk følelse av å sprenges på innsiden, fordi du har en haug med andre greier inne i deg som aldri kommer ut, fordi det ikke er i tråd med rollen. Du tar deg stort sett sammen, men så er det noen noen ganger du har lyst til å slappe av og gi litt faen i hva folk tror, dvs de eventuelle konsekvensene av å vise dine "avvik".


Å "step out of line", betyr imidlertid at du vil bli konfrontert med din indre selvregulering, dvs indre dommer. Evolusjonen har sørget for at dersom du "tror at du er noe" - annet enn den du skal være, så vil du dømme deg selv grådig hardt. Det er farlig å ikke leve opp til forventningene, uansett hva de måtte være. Selvdømming er derfor vår tids største hobby, noe markedskreftene vet å utnytte. Mer om det i et annet innlegg.


Her må vi nevne moteordet self - love. Som på mange måter innebærer å forsøke å gjøre seg fortjent til sin egen kjærlighet.


Å gå disse mekanismene til livs er noe du som har lest ned hit, forstår at ikke holder å kjøpe seg en ny genser og si noen affirmasjoner i speilet. Du må konfrontere hele ditt eget indre hierarki. Tråkke over grensene du har satt for deg selv til du til slutt forstår at frykten du kjenner og dømmingen du opplever fra deg selv så vel som andre, ikke har noen egentlig betydning.

For hvis du hadde hatt 100% gode tanker om deg selv, hadde du hatt rom for å bry deg om hva andre mente?


Da vil du også kunne du ta korreks fra omverdenen, for det kommer ikke i tillegg til masochismen du bedriver på deg selv. Du vil heller ikke behøve å kjøpe deg fri for en kveld med en liten pose opplevd selvtillit.Vil du få enda flere verktøy slik at du kan få en indre trygghet som varer, ta kontakt med meg her, eller book en IKYA session med meg her.92 views0 comments

Comments


bottom of page